Alkusanat
PhD Nina Öhman on Musiikin suunnan päätoimittaja.
Syksyinen tervehdys kaikille,
Tervetuloa lukemaan Musiikin suunnan muistelmanumeroa. Suomen etnomusikologisen seuran juhliessa 50-vuotista taivaltaan on oiva hetki kohdistaa katse tapahtumiin ja tunnelmiin seuran aiemmilta ajoilta.
Tämän kirjoituskokoelman ensimmäisessä osassa Timo Leisiö, Pirkko Moisala ja Juhani Similä muistelevat seuran ensimmäisiä vuosikymmeniä. Heidän kirjoituksistaan välittyy se energinen ote, jolla etnomusikologiaa edustettiin instituutioissa sekä tehtiin tutuksi laajemalle yleisölle. Samalla heidän muistelmansa tarkentavat kuvaamme sekä seuran jäsenten kohtaamista vaikeuksista että heidän ottamistaan edistysaskeleista alan vakiinnuttamiseksi Suomessa. Seuraavassa osassa palataan viime kevään valtakunnalliseen Musiikintutkijoiden symposiumiin, joka järjestettiin Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa. Symposiumissa pidettiin SES:n juhlapaneeli, jonka puheenjohtaja Elina Seye ja panelistit Helmi Järviluoma, Antti-Ville Villén ja Johannes Brusila ovat muokanneet puheenvuoronsa tähän muistelmanumeroon luettaviksi. Kokoelman päättää Petri Kuljuntaustan kirjoitus tekoälyn tuottamasta seuran historiasta. Onnistuiko tekoäly historioitsijan tehtävässään? Vastaus löytyy Kuljuntaustan tekstistä. Se varmasti herättää ajatuksia nostaessaan esille etnomusikologian tulevaisuudelle varsin oleellisen aiheen.
Olen itse myös viime aikoina pohtinut sitä, mitä mahdollisuuksia ja haasteita tekoäly tuottaa Musiikin suunnan julkaisutoiminnalle. Jos teillä, arvoisat lukijat, on mietteitä aiheeseen liittyen, kuulen niitä mielelläni.
Seuran juhlavuotta vietettiin hiljattain Helsingissä järjestetyn “ICTMD Nordic-Baltic Network Conference” -tapahtuman yhteydessä. SES toimi sen pääjärjestänä yhdessä Pohjoismaiden ja Baltian maiden etnomusikologisten seurojen kanssa. Tieteidentalolla 8.–10.10.2024 pidetyn konferenssin teema oli “Etnomusikologian menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus”.
SES:n hallituksen puheenjohtaja Elina Seye kertoi konferenssin avauksessaan, että idea yhteisestä konferenssista syntyi jo viime vuosikymmenen loppupuolella, mutta sen pitäminen vihdoin mahdollistui SES:n 50-vuotisjuhlien yhteydessä. Carlos Yoder tervehdyksessään ICTMD sihteeristön puolesta painotti konferenssin merkittävyyttä ensimmäisenä alueellisten ICTMD järjestöjen yhteistapahtumana. Avajaispäivän iltana oli Helsingin kaupungin järjestämä vastaanotto, jonka huipentumana julkistettiin seuran uudet kunniajäsenet Pekka Gronow, Ann-Mari Häggman, Ilkka Kolehmainen, Timo Leisiö, Pirkko Moisala ja Matti Rantanen.
Kolmipäiväisen konferenssin ohjelma koostui viidestätoista paneelista sekä muusta ohjelmasta. Sessiot sisälsivät tieteellisiä esitelmiä, musiikkia ja paljon vilkasta keskustelua; kokonaisuutena ohjelma osoitti etnomusikologian olevan edelleen tieteenala, jolla on runsaasti tilaa erilaisille näkemyksille, lähestymistavoille ja tutkimusaiheille. Ohjelmassa oli myös vierailu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon sekä illallinen. Konferenssin lopuksi pidetyssä pyöreän pöydän keskustelussa pohdittiin etnomusikologian nykyhetkeä sekä tulevaisuutta. Paneelin puhujina toimivat Nichelle Johansson, Kristina Dolinina, Pétur Húni Björnsson ja Sveinung Søyland Moen. Keskustelunvetäjänä toimi allekirjoittanut. Keskustelussa huomioitiin etnomusikologian monensuuntaisuus ja sovellettavuus sekä tieteen ja taiteen yhteispinnat. Samalla tosin tämän rikkauden nähtiin hankaloittavan tieteenalan määrittämistä. Tulevaisuuden näkymiin liittyen keskustelussa tuotiin esille etnomusikologisen koulutuksen merkitys alan jatkuvuudelle. Yleisökeskustelussa mainittiin se, että kokoontumiset alueellisten järjestöjen kesken ovat arvokkaita yhteisöllisyyden vahvistamiselle ja yhteistyön ylläpitämiselle. Seuraavat ICTMD konferenssit tulevatkin jo pian: ICTMD maailmankonferenssi pidetään 9.–15.1. 2025 Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa ja toinen Pohjoismaiden ja Baltian maiden ICTMD konferenssi pidetään 26.–30.5. 2025 Riiassa, Latviassa.
Suomen etnomusikologinen seura on jo puoli vuosisataa vaikuttanut suomalaisella tieteen kentällä. Se on merkittävä saavutus. Musiikin suunnan puolesta lämpimät onnittelut Suomen etnomusikologiselle seuralle!