3 min read

JARI SILLANPÄÄ – PALJAANA

JARI SILLANPÄÄ – PALJAANA
juhahenriksson

FT, DI Juha Henriksson on etnomusikologian dosentti, tietokirjailija ja Musiikkiarkiston johtaja.

Mari Koppinen: Jari Sillanpää – Paljaana
ISBN: 978-951-31-8977-8
Sidottu, valokuvia
Tammi 2016
240 sivua + kuvaliite

Jari Sillanpää teki läpimurtonsa jo yli 20 vuotta sitten voitettuaan tangokuninkuuden Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 1995. Siitä lähtien hän on ollut yksi suomalaisen populaarimusiikin seuratuimmista väriläiskistä. Suurin osa kotimaisista iskelmälaulajista esittää kappaleensa naama peruslukemilla ja pysyttelee tiukasti itselleen omimmassa musiikkigenressä, mutta Ruotsissa kasvanut Sillanpää on paitsi ulospäin suuntautunut, iloinen ja jopa itseironinen, myös musiikillisesti harvinaisen monipuolinen.

Jari Sillanpää – Paljaana on neljäs Jari Sillanpäästä julkaistu kirja. Ensimmäinen elämäkerta, Ilkka Heiskasen VeiJari, ilmestyi vain vuosi sen jälkeen, kun Sillanpää oli saanut tangokuninkaan kruunun päähänsä. VeiJari käy läpi siihen aikaan 31-vuotiaan päähenkilönsä elämänvaiheita osittain omin sanoin. Aino Suholan vuonna 2004 julkaistu Jaettu Jano. Tänä iltana Jari Sillanpää on puolestaan enemmänkin kaunokirjalliseen tyyliin kirjoitettu lennokas henkilökuva kuin varsinainen elämäkerta. Suhola toimitti neljä vuotta myöhemmin kirjan Omat sanat. Jari Sillanpää, mutta tässä teoksessa ei ole lainkaan elämäkerrallista tekstiä, vaan se koostuu Sillanpään aforistisista ajatuksista ja runoista sekä Tommi Anttosen valokuvista.

Odotukseni olivat korkealla, kun ryhdyin lukemaan Paljaana-kirjaa. Suurin osa suomalaisista populaarimusiikin tähdistä kirjoitetuista elämäkerroista keskittyy aivan muihin asioihin kuin itse musiikkiin, mutta tällä kertaa toivoin toisenlaista lähestymistapaa – olihan teoksen kirjoittaja Helsingin Sanomien kokenut musiikkitoimittaja Mari Koppinen. Valitettavasti jouduin tässä suhteessa pettymään, sillä suurin osa kirjasta käsittelee etupäässä Sillanpään yksityiselämää ja muita ulkomusiikillisia seikkoja. Musiikkia sivutaan toki useaan otteeseen lyhyesti kirjan alkupuolellakin, mutta varsinaisesti Sillanpään laulamiseen ja levytettyyn tuotantoon päästään käsiksi vasta teoksen viimeisillä 40 sivulla.

Miksi kirja kertoo niin paljon muusta kuin itse musiikkista ja miksi kerronnan painopiste on viimeisten vuosien tapahtumissa? Syy taitaa löytyä Koppisen kirjoittamasta esipuheesta, jossa hän kuvaa vuonna 2015 Sillanpäästä tekemäänsä lehtihaastattelua: ”Saatoin vain esittää väliin kysymyksiä, muun ajan annoin mahlan valua suoraan nauhuriini”. Mikäli Paljaana on kirjoitettu samalla metodilla, niin ei pidä ihmetellä, miksi se kaikesta Sillanpään avomielisyydestä huolimatta keskittyy tiettyihin aihepiireihin ja ihmisiin – ja jättää toiset aiheet ja henkilöt hyvin vähälle huomiolle tai jopa kokonaan huomiotta.

Video 1. Jari Sillanpää: Eron hetki on kaunis (Tangomarkkinat 1995)

Esimerkiksi Sillanpään hankalaa isäsuhdetta käsitellään hyvin niukasti, samoin vanhemmat rakkaussuhteet sivuutetaan lyhyesti. Sen sijaan keväällä 2015 alkanut suhde virolaissyntyiseen Siimiin saa runsaasti palstatilaa. Jari Sillanpään faneja kirjan painottuminen lähimenneisyyteen ja ulkomusiikillisiin asioihin ei kuitenkaan ole häirinnyt, sillä ilmestymisvuonnaan 2016 Paljaana oli 17 400 myydyllä kappaleellaan Suomen 12. suosituin tietokirja.

Kirjan kohokohtiin kuuluvat avomieliset kuvaukset Sillanpään homoseksuaalisuudesta. Sillanpäähän kertoi toimittajille homoudestaan jo uransa alussa, mutta tiedotusvälineet eivät julkistaneet asiaa, sillä suomalaisten ei katsottu olevan valmiita kuulemaan tuoreen iskemätähden imagoon sopimattomia paljastuksia. Sillanpää astui mediajulkisuudessa kaapista vasta kymmenisen vuotta läpimurtonsa jälkeen eli vuonna 2006 Tuomas Enbusken ja Juuso Myllyrinteen keskusteluohjelmassa.

Video 2. Jari Sillanpää: Sinä ansaitset kultaa (Rakkaudella merkitty mies, 2014)

Koppista täytyy kiittää myös siitä, että fanien näkökulma on kiitettävästi esillä. Sillanpään suurimmat ihailijat ovat seuranneet häntä keikalta keikalle ja jopa ulkomaille saakka. Faniklubi, nykyisin nimeltään Jari Sillanpää Club, on toiminut jo 20 vuotta ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 600 jäsentä. Klubi julkaisee omaa lehteä Jari Sillanpää News, jossa on paitsi Jarin omia kuulumisia, valokuvia ja reportaaseja, myös klubilaisten terveisiä, runoja, piirustuksia, valokuvia ja kysymyksiä.

Mari Koppinen on kokenut kirjoittaja, joten teksti soljuu eteenpäin sujuvasti. Kirjan taitto on moderni, ja jokaisen luvun avaa visuaalisesti tehokas sivun tai aukeaman laajuinen kuva Sillanpäästä. Sen lisäksi kirjan loppuun on koottu parinkymmenen sivun laajuinen kuvaliite, jonka ajallinen pääpaino on muutamassa viimeisessä vuodessa. Lopusta löytyy myös niukka yhden sivun mittainen diskografia, mutta sen sijaan henkilöhakemistoa ja lähdeluetteloa ei ole kirjaan vaivauduttu sisällyttämään.

Koppisen teoksen kiinnostavin osuus on viimeisestä luvusta löytyvä kertomus Sillanpään vuonna 2014 ilmestyneestä albumista Rakkaudella merkitty mies. Koppinen selvittää levylle päätyneiden sävelmien taustoja, tekoprosessia ja vastaanottoa, ja äänessä on esimerkiksi tuottaja Leri Leskinen. Samanlaista käsittelytapaa olisin toivonut myös Sillanpään aikaisempien albumien osalta. Nyt kirja jää monista ansioistaan huolimatta musiikintutkijan näkökulmasta torsoksi.

**
Arvion kansikuva: Jari Sillanpää – Paljaana -teoksen kansi. © Tammi